7 tipov, ako vyčistiť pripáleniny

Aj u vás to tak výborne vonia? Celé dopoludnie ste sa zvŕtali v kuchyni, aby ste pre svojich najmilších pripravili samé dobroty. Obed chutil, aj ste zožali pochvaly, no keď vidíte tie pripáleniny na sporáku a na hrncoch, chce sa vám plakať. Keď si však osvojíte naše rady a odporúčania, pripáleniny vám viac vrásky na čele robiť nebudú.

Na pripáleniny určite nefungujú drôtenka ani tvrdá kefa. Nechcete predsa, aby na vašej novej panvici či novom sporáku ostali viditeľné škrabance. Existuje mnoho citlivejších spôsobov, ako sa zbaviť pripálených zvyškov jedál z riadu, kuchynského náčinia, sporáku aj rúry.

7 tipov, ako vyčistiť pripálen spodok (1)

1.     Jedlá sóda a ocot

Táto metóda je azda najznámejšia medzi gazdinkami, ktoré svoje skúsenosti zdieľajú na rôznych fórach. Nie je však taká účinná ako ďalšie spôsoby, ak však nemáte nič iné poruke a potrebujete vyčistiť panvicu, skúste to so sódou a octom. Je to zdĺhavejší spôsob v závislosti od množstva a odolnosti pripálenín.

Nalejte do panvice 1 šálku vody a 1 šálku octu a priveďte do varu. Vypnite sporák a do roztoku pridajte dve lyžice jedlej sódy. Nechajte istý čas pôsobiť. Potom roztok vylejte a zvyšok pripálenín vydrhnite jemnou špongiou. Ak je potrebné, proces zopakujte.

2.     Tableta do umývačky riadu

Počuli ste už o tom? Obyčajná tableta do umývačky riadu dokáže hotové zázraky. Je to skutočný bojovník s pripáleninami. Na dno panvice nalejte malé množstvo vody a zohrejte na miernom stupni. Pripálené miesta potrite/vydrhnite tabletou do umývačky riadu. Opláchnite teplou vodou. Táto metóda funguje aj na vyčistenie sporáku alebo rúry.

3.     Citróny

Ďalšia technika, o ktorej málokto vie, no je skutočne účinná. Do hrnca nalejte vodu a pridajte na štvrtky nakrájané 3 citróny. Už po 10 minútach varu môžete vidieť, ako pripáleniny vyplávali na povrch. Opláchnite a jemnou špongiou vyčistite nečistoty, ktoré na dne panvice či hrnca zostali. Je to najjednoduchšia zo všetkých metód, ktorá si nevyžaduje takmer žiadne čistenie. 

4.     Alobal

Na popáleniny nasypte 2-3 lyžice jedlej sódy a pridajte trochu vody, aby ste vytvorili čistiacu pastu. Pokrčte alobala pošúchajte ním zanesené miesta. Opláchnite teplou vodou. Možno budete musieť proces zopakovať, pretože sóda bikarbóna sa ihneď zašpiní a prekryje dno panvice. Vďaka tejto metóde však budú vaše panvice a hrnce vyzerať ako nové. Aplikujte aj na sporák a rúru na pečenie.

5.     Víno a sýtené nápoje

Ostalo vám nedopité víno, ktoré už dávno stratilo svoju chuť? Použite ho na vyčistenie pripálenín z panvíc a hrncov. Stačí ho naliať na dno a priviesť do varu. Sledujte, ako sa pripáleniny uvoľňujú. Rovnako pôsobia aj sýtené nápoje, ako napríklad kola a pod.

6.     Tenzi Top Grill

Rovnako šetrné k riadu a sporákom sú aj profesionálne čistiace prostriedky. Odporúčame napríklad Tenzi Top Grill, hotový prípravok v praktickom rozprašovači. Stačí nastriekať na zanesený povrch, jemne vydrhnúť špongiou alebo handričkou a opláchnuť horúcou vodou. Tento čistič je profesionál a vráti krásny lesklý vzhľad panviciam, hrncom, sporákom a rúram, vyčistíte grily aj krb. Prípravok nezanecháva škrabance, a navyše je zdravotne nezávadný.

7.     Tenzi Gran Milk

Šetrný čistiaci prípravok vo forme jemného mliečka odstraňuje mastnotu, pripáleniny aj zafarbenie od jedál. Bezpečný na použitie na oceľové panvice a hrnce, prístroje a zariadenia, na chrómované, hliníkové, smaltované aj keramické povrchy. Opäť stačí iba naniesť na znečistený povrch. Jemne pošúchať handričkou alebo špongiou a opláchnuť vodou.

Ak vás od varenia odrádzajú pripáleniny, s ktorými potom musíte bojovať, trpia tým nielen vaši blízki, ale aj vaše kulinárske umenie, ktoré by sa mohlo rozvíjať. S našimi tipmi na rýchle a šetrné vyčistenie pripáleného jedla budete za každých okolností nad vecou.