Kyselina mliečna

Kyselina 2-hydroxypropánová alebo kyselina mliečna je ľahko rozpustná, bezfarebná, kryštály tvoriaca kyselina s racionálnym chemickým vzorcom CH3–CHOH–COOH. Vzniká mliečnym kvasením cukrov, napr. v mlieku, syroch, kysnutej kapuste. Konjugovaná zásada kyseliny mliečnej sa nazýva mliečnan alebo laktát. Využíva sa väčšinou ako opticky neaktívna forma. Pravotočivá L- forma vzniká pri telesnej práci vo svaloch. Používa sa v pekárstve, pivovarníctve, na prípravu limonád a pri zafarbovaní a zušľachťovaní textílií (pohmat, lesk). Používa sa aj pre svoje antiseptické vlastnosti v mastiach, ústnych vodách a ako prostriedok na ošetrovanie vlasov.

Jej soli sa používajú v potravinárstve (mliečnan sodný, mliečnan draselný, mliečnan vápenatý).